De ce să folosești SuperWrt pe routerul tău wireless ?

Spre deosebire de softul original SuperWrt îți oferă acces complet la routerul tău via ssh sau pe interfață web unde poți configura în detaliu fiecare aspect dorit. Poți chiar instala o sumedenie de pachete suplimentare care adaugă funcționalitate suplimentară cum ar fi servere de web, ftp, samba, irc, voice chat, dlna, poți avea un suport foarte flexibil pentru diferite dispozitive conectate pe usb cum ar fi webcam-uri, stick-uri 3g de Internet, imprimante, dispozitive de stocare externe (hdd-uri, ssd-uri, flash-uri) și chiar plăci de rețea ethernet sau wifi !

DNSSEC IPv6 Dynamic DNS RFC4638 QoS SSH opkg

Cloud storage Network shares Multi WAN

Cum instalezi firmware-ul SuperWrt ?

Instalarea e foarte ușoară și rapidă însă cere puțină atenție din partea utilizatorului. În primul rând verifici dacă routerul tău e în lista echipamentelor suportate ca model și versiune hardware. Apoi descarci fișierul de instalare “factory” pentru routerul tău și (dacă nu există instrucțiuni speciale) îl încarci în interfața web originală de obicei la secțiunea de Firmware Upgrade. Confirmi în câteva click-uri că dorești să pornești operațiunea și apoi rămâne să aștepți câteva minute să finalizeze routerul rescrierea memoriei flash  – un proces delicat care nu trebuie întrerupt ! După restart-ul automat vei avea SuperWrt instalat pe routerul tău wireless !

Am făcut chiar un mic tutorial video în care am instalat SuperWrt pe un router tp-link mr3420 v2 direct din interfața softului original:

Cum îți configurezi routerul cu SuperWrt ?

SuperWrt are interfața web integrată unde poți modifica caracteristicile importante gen parola principală de root sau cheia de acces wifi dar poți administra routerul tău și via ssh cu mai multă flexibilitate. Ambele metode folosesc utilitarul OpenWrt opkg pentru a lista pachetele suplimentare disponibile, pentru a vizualiza informații despre fiecare și pentru a le instala. Poți edita fișierele de configurare de pe router cu editorul vi, configura firewall-ul IPv4 și IPv6 după cum dorești – poți restarta serviciile și studia log-urile detaliate  cu activitatea de pe echipament.

Cum te întorci rapid și ușor la softul original ?

Dacă firmware-ul alternativ SuperWrt nu ți se potrivește atunci te poți întoarce foarte ușor la softul original încărcând fișierul cu firmware-ul oficial (fără bootloader!) în interfața web LuCi în menu System – Backup/Flash Firmware și după câteva click-uri plus 2-3 minute routerul wireless e înapoi la starea inițială. Am făcut și pentru revenirea la “default” un mic video tutorial !